TIPS

Tips voor kamperen op Campings

De campings kostten (2 volwassenen met 2 kinderen, camper en elektriciteit) gemiddeld genomen tussen de Euro 25 en 40. Al naar gelang de voorzieningen op de camping (deze zijn overigens veelal zeer simpel van aard). Een campingcard levert meestal 10% korting op, maar je moet er wel om vragen.
Alle campings hebben wel voorzieningen om een was te draaien. Kosten liggen tussen de 4 en de 5 Euro. Inhoud is wel veel groter dan de gemiddelde Nederlandse wasmachine.
Ventilator voor de koelkast met eventuele powerpack of andere 12 Volt voorziening voor separate aandrijving. Controleer ook voor vertrek of de koelkast het goed doet op gas. Bij vrij kamperen heb je dit echt nodig en kun je het je niet veroorloven om zonder te komen zitten.
Airconditioning is in Griekenland alleen aanbevelenswaardig in de hoogzomer en als je op campings wilt staan of bij andere gelegenheden waar je 220 Volt voorhanden hebt.
Zonneluifel moet je vaak vastzetten met extra scheerlijnen of met een stormband. Rond 16.00 uur heb je op veel plaatsen langs de Griekse kust een uur van hogere golven en een harde warme wind. Zet je de luifel zonder band neer, dan ben je er van verzekerd, dat je hem een keer omgekeerd op het dak van de camper terugvindt met alle schade van dien.

 

Tips voor de boodschappen en uit eten

Rond de meeste grote steden zijn goede grote supermarktketens (Carrefour; Spar; Metro; Atlantic etc.), waar je goed de bank- en koelkasten kunt vullen. Het merendeel van de grote supermarkten accepteert Visacards e.d.
Op alle toe- en uitgangswegen van steden en dorpen rond de Middelandse Zee, vindt je wel kraampjes met vers fruit en groenten. Deze zijn goed betaalbaar en de producten zijn uitermate vers.
Op alle campings konden we 's ochtends (behalve op zondag) probleemloos vers brood krijgen. De campingwinkeltjes stellen verder niet zo veel voor. Alleen als je echt zonder iets zit, willen ze nog wel eens uitkomst of redding bieden.
Gemiddeld genomen heeft ieder dorpje wel zijn eigen bakker, slager en supermarktje. Deze zijn niet al te uitgebreid, maar voorzien zeker op dat moment even in de behoefte aan betaalbare verse levensmiddelen
Alle winkels zijn op zondag gesloten. Houdt er rekening mee, dat 15 augustus een feestdag is, waarop echt alles gesloten is (Maria Hemelvaart). De helft van de Griekse vrouwen viert dan haar naamdag.
Uit eten is overal mogelijk en redelijk goed betaalbaar (Euro 10 - 15 p.p.). Je moet alleen rekening houden met het feit dat visgerechten ook in Griekenland (zelfs in de havenplaatsen) nogal kostbaar zijn. Salades, rijst- en frietgerechten dien je apart te bestellen (komen niet automatisch met het vlees- of visgerecht mee). Eten doe je van 13.00 tot 15.00 uur of 's avonds na 21.00 uur. Het is gemakkelijk om voornamelijk cashgeld voor handen te hebben. Biljetten tot Euro 100 zijn probleemloos overal in te leveren. Iedere stad of dorp heeft wel een bankomat (geld uit de muur).

 

Tips voor weggebruikers

Wegen en weggebruikers in Griekenland hebben andere normen en waarden dan dat wij in Nederland gewend zijn. Tweebaans wegen met een dubbele doorgetrokken streep en een inhaalverbod, worden gewoon als vierbaans gebruikt. Als camper wordt je verondersteld zoveel mogelijk rechts te rijden met 2 wielen op de vluchtstrook, zodat men je zoveel mogelijk ongehinderd in kan halen. Doe je dit niet, dan is getoeter en geschreeuw je deel en loop je het risico dat je rechts ingehaald gaat worden.
Ge- en verbodsborden zijn er veelal om volkomen genegeerd te worden. Houdt er wel rekening mee, dat de politie tegenwoordig overal van de laatste snufjes (zoals laserguns e.d.) voorzien is. Je ziet ze echt overal, maar effectief is het niet, want iedere tegenligger waarschuwt je met zijn knipperlichten ruim van te voren. Kortom: rijdt defensief en geconcentreerd, wind je niet op en wen aan getoeter. Je eigen veiligheid staat voorop.
Afstanden buiten de 2 bestaande snelwegen zijn in Griekenland gemiddeld genomen niet sneller rijdbaar dan 60 km/uur. Dat houdt in dat een afstand van 250 km gewoonweg 4 uur duurt. Alles wat sneller is, is dan meegenomen. Maar je moet echt zo rekenen.
Zorg voor een gedetailleerde wegenkaart van de gebieden, waar je heen gaat. Een standaard landenkaart is zeker niet toerijkend voor toegang tot de natuurgebieden of de strandwegen. Kaarten zijn overal te koop (supermarkten en pompstations), maar deze zijn niet altijd up to date. Kaarten die dit wel zijn zijn die van Road Editions. Te koop op de boot en (soms) bij souvenirwinkels in Griekenland.
Rond en in Athene vallen de Engelse benamingen op de wegwijzers in een keer weg. Zorg er voor, dat je het Griekse alfabet enigszins beheerst, zodat je de plaatsnamen in ieder geval kunt ontcijferen.
Wegwijzers op de (snel-) wegen in Griekenland kennen niet, zoals in Nederland, afstandsmaten. Je ziet er alleen de eerst volgende plaatsnamen op en verder niets. Zorg dat je ongeveer weet waar en wanneer je een afslag moet hebben, die je nemen moet. Anders kom je echt voor verrassingen te staan.
Ook op de rondwegen van de grote steden zie je niet altijd even duidelijk waar een weg naar toegaat. De snelweg naar Athene, staat bijv. op de rondweg van Larissa, als Lamia aangegeven. Dat is dus de eerst volgende stad op de kaart. Dat geeft nogal eens verwarring. Je moet dus gewoonweg weten, welke tussenliggende steden er aan de wegen liggen naar je bestemming toe.
Gemiddeld genomen is de staat van de wegen in Griekenland redelijk. In en rond Athene zijn de wegen sinds de Olympische spelen sterk verbeterd. Er is nu een heuse rondweg (Tol!) waarmee je snel van de ene naar de andere kan komen. Ín Athene rijden met de camper is een ramp!

Tips in verband met de Veiligheid

Wij hebben ons in Griekenland nooit onveilig gevoeld. Ook niet bij het “vrij” kamperen. Er zijn natuurlijk wel een aantal zaken waar je aan moet denken:
Houdt in de grote steden de deuren, ook die van de camperkeuken, goed gesloten. Zorg dat er geen kostbaarheden voor het grijpen liggen in de cabine.
Iedere kruising met stoplicht kent zijn ramenwassers, bananenverkopers, waterflesjeshandelaren etc. Ze lopen de auto's stuk voor stuk af (aan beide kanten). Een greep in de auto en je bent alles kwijt. Hetzelfde geldt in het bijzonder voor de gebieden in en rond de havens. Ongure types loeren hier voornamelijk op toeristen om een greep in de auto te kunnen doen (we hebben het zelf zien gebeuren).

 

Diverse Tips

Mobiele telefoons werken overal in het hele land. Slechts in de afgelegen natuurgebieden hadden we wel eens even geen dekking. Maar dat is echt te verwaarlozen. Denk er aan, dat je lang niet vanuit alle landen kunt op waarderen. Houdt er overigens ook rekening mee, dat de areacodes in Griekenland m.i.v. 2003 zijn gewijzigd. Oude folders en telefoonnummers kloppen dus echt niet meer. Zorg dus voor up to date info. Ga er overigens niet vanuit, dat de telefoon- of faxnummers op de Griekse of Turkse websites kloppen. Deze zijn veelal nog steeds niet aangepast.
Toegang tot de archeologische opgravingen en musea variëren van 4 tot 15 Euro. De super-hoogtepunten  zijn nog duurder, maar dat geldt eigenlijk voor alle hoofdsteden in Europa. Let op, dat kinderen tot 18 jaar bijna overal altijd gratis toegang krijgen. Studenten krijgen korting op vertoon van hun studentenkaart. Ouderen op vertoon van hun seniorenpas.